V mesecu novembru je bilo v našem vrtcu spet veselo, razigrano in zanimivo. Dogajanja november | SPLETNA STRAN VRTCA ROGATEC
V mesecu novembru je bilo v našem vrtcu spet veselo, razigrano in zanimivo. V oddelku vrtca Dobovec so otroci prisluhnili pravljici Pekarna Mišmaš. Si naredili kotiček pekarna Mišmaš, kjer so se otroci igrali, prodajali kruh, žemljice in ostale dobrote. Skupaj s kuharico Danico, si je vsak otrok naredil svojo pletenico, žemljico. Tudi na sprehode so se večkrat odpravili, a tokrat so zraven vzeli daljnoglede in pogledali zanimivosti v daljavi.

Pri predšolskih otrocih iz oddelka pet so imeli nadvse zanimiv obisk, obiskali so jih šolarji iz 1. razreda, skupaj so počeli čudovite stvari, usmerjali robotke, se spoznavali, se igrali, izdelovali, se pogovarjali, zaplesali. Otroci so spoznali tudi zgodbico Zrcalce in po njej ustvarjali. Tudi v gozd so se odpravili, pred tem pa so si še obuli škornje, da so lahko raziskovali tudi po mokrih tleh.

V tretjem oddelku so otroci spoznali  zgodbo Zelo lačna gosenica in spoznavali ter razvrščali živila na sadje in zelenjavo. Veliko so kuhali v kotičku s kuhinjo in za en dan postali pravi mali kuharji, saj so si pripravili sadno solato. Izkoristili so prelepo jesen in se večkrat opravili na sprehod v gozd; raziskovali so ga in prinašali veje na kup, nabirali pisano jesensko listje in poslušali zvoke v gozdu. Tudi jesensko listje na parkirišču je bilo zelo mamljivo in otroci so se z veseljem poigrali z njim.

V četrtem oddelku se je v tem mesecu odvijala Dino zgodba, začela se je nekako takole, …

pred davnimi, davnimi časi so živeli … dinozavri. Tako so se tudi v naši igralnici v začetku novembra z našo pomočjo izvalili prvi dinozavri. In smo se odpravili na raziskovanje njihovega sveta. Najprej smo informacije iskali na spletu – na računalnikih v računalniški učilnici, nato še v knjižnici, kjer smo ob tej priložnosti prisluhnili še zgodbici Dino. Spoznali smo kar nekaj zanimivih in raznolikih dinozavrov – najmočnejšega tiranozavra, ankilozavra z oklepom, diplodoka z dolgim vratom in še bi lahko naštevali. Da smo dobili pravo predstavo o njihovi približni velikosti, smo si svojega dinozavra oziroma njegovo okostje izdelali kar sami iz odpadne embalaže. Njegovo velikost smo merili z metrom, koraki, našimi copatki in celo nami samimi. Ugotovili smo, da si dinozavrove kosti še lahko ogledamo v kakšnem muzeju, a kdo jih odkrije? Ta gospod ali gospa opravlja delo paleontologa – v tej vlogi smo se preizkusili tudi sami. Ob koncu meseca so dinozavri izumrli tudi v naši igralnici. S pomočjo učiteljice Estere smo si ogledali pravi vulkan, ki je za sabo pustil pravo razdejanje in le dinozavrove kosti – fosile.

Uh, kako je bilo zanimivo, tudi pravo razstavo so si pripravili v igralnici, ki je bila prava paša za oči tudi za ostale otroke in starše, ki so hodili mimo.

V drugem oddelku so otroci imeli svoj kotiček za kuhanje, v katerem so kuhali, se igrali s posodicami in pripravljali slastne jedi. Pripravili so si tudi kotiček pekarna, v katerem so prodajali in kupovali slastne žemljice, kruh in ostalo pecivo. Skupaj z vzgojiteljicama so  pripravili tudi medeni namaz in jabolka z medom, to je bilo za prste obliznit. Imeli so tudi svoj kotiček v naravi, ki so ga redno obiskovali in se v njem igrali.

V prvem oddelku, pa so otroci prisluhnili dramatizirani zgodbici Zrcalce, z malce prirejeno vsebino, primerno za njihovo starost. Po ogledu, pa so z ročnimi lutkami dramatizirali tudi sami in se zelo dobro vživeli v svoje vloge. Otroci so zelo lepo spremljali in sledili dramatizirani predstavi, zelo jih je pritegnila sama vsebina in lutke na palici. Igrali so se tudi s slanim testom, katerega so skupaj z vzgojiteljicama tudi zamesili, spoznali sestavine in postopek nastajanja testa. Nato so si otroci sami izdelali vsak svoj kruhek in si ga odnesli domov za spomin. Zelo vztrajni so bili otroci pri oblikovanju slanega testa, uporabljali so tudi valjčke, različne palčke, nožke, …

 

Tretji petek v mesecu novembru smo v našem vrtcu obeležili Slovenski tradicionalni zajtrk, tudi takrat smo si skupaj z otroki okrasili mize, pripravili pogrinjke in se sladkali z domačimi lokalnimi dobrotami. Letos je bil slogan dneva »Kruh za zajtrk, super dan!«

Dostopnost