Otroci iz vrtca Rogatec in Dobovec so tudi letos obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal v petek, 17. novembra 2023. Za zajtrk so jedli domači kruh, slovenski med, ekološko maslo in mleko, ter jabolka slovenskega porekla.

V letošnjem letu smo sledili geslu »Kruh za zajtrk – super dan!«, zato so tudi dejavnosti potekale v tej smeri. Zelo lepo so nas sprejeli v Muzeju na prostem Rogatec, kjer so tri skupine otrok izvedle delavnico »peke žulik«. Z gospo Brigito je bilo prav prijetno, saj je vsak otrok dobil svoj košček testa, ki ga je po svoje žulil in oblikoval, da je nastala »žulika« in ko so bile pečene, si je vsak svojo odnesel domov.

Otroci v prvem starostnem obdobju pa so s pomočjo vzgojiteljic pripravili slano testo, ki so ga gnetli, trgali, valjali, oblikovali, da so nastali razni hlebčki in žemlje. Naredili so si tudi medeni namaz, ki je bil zelo okusen. Otroke je dejavnost pritegnila in sprostila.

V vrtcu Dobovec pa so v skupino povabili kuharico, ki jim je pripravila pravo kvašeno testo in tudi tam je vsak otrok gnetel svoj košček testa, ga oblikoval in nastale hlebčke, žemlje, štručke, so si odnesli domov. So pa skupaj oblikovali in spekli tudi manjši hlebček kruha, ki so ga še toplega in svežega pojedli v vrtcu.

 

Na dan Tradicionalnega slovenskega zajtrka pa smo si vse skupine pripravile svečane pogrinjke, poskrbeli smo za dekoracijo miz in igralnic, pripravili plakate s sestavinami zajtrka in si ogledali bližnji čebelnjak. Obiskali so nas tudi domači čebelarji in nam predstavili čebeljo družino, nam pokazali nekaj svojih pripomočkov in nas seznanili z delom čebelarja. Skupaj smo tudi zaplesali in zapeli. Bilo je zelo zanimivo in prijetno.

Dostopnost