Tudi letos bomo na tretji petek v novembru, 20. 11.2020 obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Glede na nepredvidljive razmere se letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« ne bo izvedel po šolah in vrtcih kot v preteklih letih, temveč bo pozornost namenjena ozaveščanju in spodbujanju širše javnosti k obeležitvi dneva slovenske hrane tudi na način zajtrkovanja doma.

 

Pripravite Tradicionalni slovenski zajtrk tudi doma

Otroci, ki bodo na ta dan v organiziranem varstvu bodo tradicionalni slovenski zajtrk obeležili v vrtcu s strokovnimi delavkami. Vsi tisti otroci, ki so doma, pa v kolikor imate možnost, si skupaj z otrokom pripravite zajtrk, ki vključuje:  kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Čas, ko več ostajamo doma lahko izkoristimo tudi kot priložnost, da izboljšamo prehranske navade pri otrocih.

Pri tem ste lahko starši in še posebej otroci ustvarjalni ter proaktivni tudi več dni prej, tudi pri drugih dnevnih obrokih.

Kot gradivo lahko uporabite tudi video predstavitev o čebelah, ki jo pripravlja Čebelarska zveza. Vse omenjene predstavitve bodo na voljo nekaj dni pred tradicionalnim zajtrkom na povezavi: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Otrokom lahko predvajate tudi dve pesmici na spodnji povezavi.

  1. ČEBELAR – LOJZE SLAK https://www.youtube.com/watch?v=OlZEtORgR-g
  2. ČE ČEBELICE – ČUKI https://www.youtube.com/watch?v=FehJxparRQ4

 

V priponki vam pošiljamo dokument za otroško risbico, katerega natisnete, otroci pa v prazen prostor narišejo risbico.

V kolikor vam dopušča čas,  lahko svoji vzgojiteljici po e-mailu pošljete kakšno fotografijo z vašega zajtrka, prav tako pa bomo veseli otroških risbic.

 

Želimo vam vse dobro, v upanju, da se čim prej ponovno vidimo v vrtcu.

Kolektiv vrtca